El nostre poble porta quasi 30 anys esperant la unificació del Col·legi Sant Joan Bosco. L’equip de govern baralla com a úniques opcions possibles l’ampliació de l’actual edifici o la demolició i construcció d’altre al mateix lloc. Tant al Col·lectiu 03820 com a Compromís per Cocentaina pensem que hi ha més opcions que s’haurien de considerar, almenys abans de decantar-se per l’enderrocament o per una alternativa.

Estem absolutament en contra de la demolició de l’edifici del Sant Joan Bosco II si no és com a últim recurs. Creem que s’hauria de considerar seriosament construir un edifici totalment nou per a un col·legi Sant Joan Bosco unificat, a altre solar (hi ha vàries opcions), prop d’on està actualment el Sant Joan Bosco II. Eixa possibilitat és real i presenta avantatges suficients com per almenys tindre’ls en compte:

  • Ens evitaríem tombar un edifici que es troba en bon estat, que aprofitaria per a altres usos: Policia Local, Ràdio Cocentaina, una futura Escola Oficial d’Idiomes… Si l’haguérem de fer costaria més d’un milió d’euros, però resulta que ja el tenim fet i volen tombar-lo.

 

  • Ens estalviaríem els diners i el temps que costa tombar l’actual edifici. Al construir-se el nou a un altre solar, ja no cal tombar el vell. A més, es reduiria la quantitat que ara ha d’anticipar l’Ajuntament, que són vora sis milions d’euros.

 

  • Ens evitaríem el temps, el cost i la incomoditat de fer un parell de trasllats, primer des de l’edifici actual a un provisional (o a barracons) i després des de la ubicació provisional al nou edifici. Alumnes i mestres seguirien anant al seu col·legi com fan ara. Un divendres s’acabarien les classes a l’edifici actual i al dilluns següent s’entraria al nou.

 

  • Ens evitaríem que, si hi ha un canvi d’administració autonòmica o qualsevol problema amb les obres, es tornara a paralitzar tot i ens agafara, en el pitjor dels casos, amb el cole tombat, amb els xiquets i xiquetes en barracons per temps indeterminat i sense perspectives de cobrar de la Generalitat els diners avançats per l’Ajuntament.

 

  • Ens permetria ampliar instal·lacions en el futur si fora necessari. Els terrenys actuals per al Bosco II s’ajusten als requisits de superfície ara, però ja no hi hauria possibilitat de més ampliacions futures.

 

Són tot arguments raonables, de sentit comú, com per a no plantejar-se’ls seriosament. Per suposat que les solucions alternatives també poden tindre inconvenients, però es tracta d’estudiar-ho tot i si cal, a més de pensar, repensar. Volem la millor solució per al Bosco. 30 anys esperant la reunificació no justifica acceptar opcions que no siguen les millors, o almenys no considerar-les totes. Volem accelerar, no precipitar-nos.

Per defensar açò, al Col·lectiu 03820 – Compromís per Cocentaina ja sabem que correm el risc de que ens diguen de tot. Estan fent-ho. Des de l’equip de govern s’intoxica l’opinió pública, però sense rebatre cap dels nostres arguments. Fins i tot intenten fer creure que no volem la unificació, quan el que no volem és haver de triar entre el “susto” o “muerte” que proposen. Però si fa falta quedar com els roïns de la pel·lícula, endavant, perquè algú ha de dir les coses que la resta no veuen, no volen o no s’atreveixen a dir. I perquè el tema és ben important.

Per a nosaltres la unificació del Bosco és una qüestió de present i de futur del poble, del conjunt, que és més que una comunitat educativa i infinitament més que uns quants partits polítics: tothom hauria de poder fer propostes i opinar. D’ací quinze o vint anys segurament no quede ningú a l’Ajuntament dels actuals regidors. I els que aniran a classe o treballaran al col·legi Sant Joan Bosco tampoc seran els mateixos. Però l’edifici que ara es construïsca seguirà ahi, usant-se per xiquetes i xiquets que encara no han nascut, amb pares i mares que no es coneixen a dia de hui i amb mestres que encara no van a la universitat.

Encara estem a temps de pensar-ho bé mentre no es tombe l’actual edifici. Això seria irreversible. S’acabaria amb la resta d’opcions, carregant-se-les sense haver-les considerat mínimament. I això seria imperdonable.