Aquestes són les propostes que vàrem llançar al Consell de la Joventut de Cocentaina per poder fer-les realitat conjuntament treballant entre totes i tots. Unes propostes que són fruit del malestar i la indignació d’una gran part de la joventut socarrada. Aquestes es poden agrupar en 5 grans apartats: #1 Que no t’aturen, #2 Educació, #3 Més comarca, #4 Activa’t i #5 Participa. Són proposicions de tot tipus d’àmbits. A continuació expliquem detalladament tot allò que proposem:

#1 Que no t’aturen: malgrat que la creació d’ocupació pertany a la Generalitat, davant de més d’un 55% d’atur juvenil, utilitzarem les poques ferramentes que tenim des del Consell de la Joventut al nostre abast per tal de sol·licitar a la Regidoria de Promoció Econòmica la creació d’unes línies de crèdit reals que ajuden als i les joves emprenedors. També cal acordar amb l’Ajuntament exempcions fiscals per a l’obertura de comerços, cal facilitar l’emprendedurisme juvenil. Així com, comptar amb tot l’assessorament necessari per part del Consistori. I com no, la realització de cursets per ajudar a la creació de currículums.

#2 Educació: com bé sabem, l’educació és clau per al futur i per això, des de Joves amb Compromís desitgem que s’habilite una zona d’estudi durant l’època d’exàmens. Per tal de fer-ho realitat, hi ha diferents vies. Per una banda, açò pot ocórrer mitjançant l’ampliació de l’horari de la nova Biblioteca Municipal. Les instal·lacions d’aquesta estan a l’avantguarda de tot el País Valencià, però no està a la mateixa altura seu horari. El Partit Socialista, com està demostrant, sols vol que la biblioteca siga un obra faraònica. Per altra banda, la instal·lació d’una zona d’estudi passa per habilitar l’anterior Casa de la Joventut o l’antiga Biblioteca Municipal, mentre aquesta última no tinga una utilitat clara i definida dins del Pla Integral del Palau Comtal. Per tant, sols demanem un espai  adequat, confortable i amb bona llum per a tot aquell jove que vulga estudiar. Exemples d’ ampliació d’horari de la Biblioteca Municipal o d’ instal·lació de zones d’estudi hi ha a Tavernes, Almussafes o Gandia. A més a més, caldria crear una xarxa de voluntariat per poder oferir aquest servei. També defensem que s’ha de seguir, com fins ara, amb ofertes de cursets periòdics per tal de millorar la formació dels i les joves. I per últim, proposem xarrades-debat sobre temes d’actualitat. Abordar temes de tot tipus, des de l’experiència personal d’esportistes locals a debats sobre polítiques d’habitatge per al jovent, abordar l’eixida de la crisi mitjançant models alternatius o qualsevol tema d’interès juvenil.

#3 Més comarca: a tot jove li agrada gaudir de la festa i que millor que no trobar-se en la necessitat d’utilitzar el cotxe per tal de passar una bona nit. Per tant, proposem l’ampliació del Bus de la Festa. Per qüestió de data, aquest any serà impossible contemplar aquest servei per a Festes d’Alcoi i de Muro, però és fonamental per als propers anys. A més a més, de retornar aquest servei a Festes d’Alcosser. Per altra banda, cal una interacció amb els Regidories de Joventut de les localitats veïnes per tal de promoure activitats conjuntes: Activitats esportives, lúdiques, culturals o mediambientals.

 

#4 Activa’t: l’estiu és llarg i què millor que gaudir de les seues nits amb concerts de grups locals? Davant la nostra bona producció musical juvenil, proposem actuacions per tal d’amenitzar els Divendres d’estiu. També cal acordar amb la Junta de Festes i els diferents pubs la col·locació de discomòbils per als dies de la Publicació i els Comptes. Així com s’ha portat a terme els darrers anys, seguir apostant per la música en valencià per a la Fira. Així com, potenciar la nostra musical local en la Fira, per tal d’optimitzar el seu impacte i la seua difusió. També volem apostar per la creació de campionats esportius on participen els i les joves del poble de Cocentaina. Davant la marginació del Govern Local [Partit Socialista i Esquerra Unida]i la complicitat de l’oposició [Partit Popular i Col·lectiu 03820]al 9 d’octubre, proposem la celebració d’unes Paelles Populars. D’aquesta manera, reivindiquem totes i tots junts el nostre dia per tal de no oblidar les arrels que compartim. A més a més, ens agradaria comptar amb una setmana plena d’activitats culturals, lúdiques i esportives per a que no quede en l’oblit el dia de les valencianes i els valencians.

#5 Participa: cal que la joventut siga partícip d’allò que ocorre al nostre poble. Per això, volem animar als i les joves de Cocentaina mitjançant la creació de premis literaris locals. Uns premis literaris per als més menuts i menudes, i com no, també per adolescents. Tal com s’està portant a terme, seguirem fomentant concursos de fotografia per a les estacions de Primavera i Tardor. A més a més, volem explorar nous canals de participació. Creiem en la participació. Per això, malgrat que qualsevol jove no forme part d’alguna organització, ens agrada tindre en compte les seues idees i propostes per a Cocentaina. Així que, cal un fòrum entre el Consell de la Joventut i el món juvenil. Açò serà possible mitjançant assemblees obertes. Per seguir amb la transparència i la participació, apostem per l’elaboració d’uns pressupostos participatius. Tots els Consells de la Joventut compten amb recursos propis gràcies a la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i el mateix Consell. Per tant, una vegada signat aquest conveni, cal la implicació del jovent per decidir quines activitats portar a terme.

 

Aquestes idees sorgides de la societat juvenil contestana, s’han convertit en propostes que hem de dur endavant. Per això, confiem en la Regidoria de Joventut i totes les Regidories involucrades, així com en la resta de regidores i regidors de Cocentaina. Aquestes propostes no són descabellades, ni molt menys, coses d’un altre món. Són proposicions realistes i amb visió de peu de carrer. Es poden portar a terme amb el sol fet de tindre ganes i amb una implicació mínima. Són millores que totes i tots volem per al nostre poble. Per això, instem a deixar els interessos partidistes de banda, i per una vegada, que els nostres representants locals aborden el tema de la joventut amb planificació i serietat. Una joventut contestana que porta més de 30 anys desatesa i que vol que les seues reivindicacions, per fi, siguen escoltades.