La Fira de Tots Sants és un dels elements que cohesiona a Cocentaina i ens dóna identitat pròpia. Ens projecta al món, com som i com volem continuar sent, i representa de la millor forma els valors del nostre poble: cultura, història, tradició i emprendedurisme.

Malgrat les adversitats d’anys d’absències institucionals i manca d’ajudes per part dels màxims organismes del nostre país, el reencontre entre les màximes autoritats valencianes i Cocentaina marca una normalitat institucional que els socarrats mereixen. I el procés BIC així ho certifica.

En el nostre model de Fira del segle XXI està de manera prioritària l’aposta decidida per l’espai de la innovació. L’evolució històrica dels cavalls als tractors, i dels tractors als vehicles, ha de continuar amb un espai potent de modernitat i tecnologia amb la participació d’empreses punteres del sector que aporten un nou valor afegit. Un fort impuls a les noves tecnologies per continuar sent capdavanters.

També és urgent la creació de l’Oficina de la Fira. A hores d’ara, la Fira s’organitza des de l’Agència de Desenvolupament Local. Al nostre parer, l’Agència de Desenvolupament Local ha de jugar un altre paper: l’ajuda a la consolidació de les noves empreses i les existents i la dinamització de l’economia local. L’Oficina de la Fira, com a departament, sols tindria un objectiu: encarregar-se de l’organització i la gestió durant els dotze mesos de l’any.

El nostre model de Fira també té grans reptes propositius per davant. Una Fira sostenible a través de la reducció dels residus, una recollida selectiva i una millora de la neteja del nostre entramat urbà. Som gent d’ací i volem mostrar la nostra cultura i la nostra forma de ser a les persones que ens visiten; per això, la valencianització completa dels rètols i dels espectacles culturals de carrer. Un esdeveniment accessible i inclusiu per a totes les persones. Recuperar l’Espai Fira-Festa com a referent comarcal nocturn d’oci amb la instal·lació de carpes. Així com, habilitar una nova ubicació estable i de major qualitat  per a l’estada dels firaires.

En definitiva, millorar i adaptar als nous temps l’esdeveniment que ens enorgulleix. I s’ha d’abordar amb estratègia, participació i una bona planificació on els beneficiaris màxims siguen els comerciants, hostelers, empresaris i veïns contestans. Amb aquest projecte compartit, hem d’aconseguir que siga una realitat el somni de fer Cocentaina referent de l’interior valencià.

Jordi Pla 

Regidor de 03820-Compromís a l’Ajuntament de Cocentaina