Hui dia Cocentaina encara conserva, al peu del Castell, una morfologia urbana d’època medieval cristiana que compta amb una trama de carrers estrets, esglésies, convents, el Palau, cases senyorials, etc., que, junt els trams de les muralles medievals, formen un conjunt històric i monumental molt important. Per això, des del Col·lectiu-Compromís s’ha presentat una proposta per al proper ple de l’Ajuntament per conservar i posar en valor les torres i la muralla de Cocentaina.

Segons el seu portaveu, Xavi Anduix, “aquest conjunt, qualificat com a Bé d’Interès Cultural (BIC), ha sofert, al llarg de la seua història, greus agressions, com ara l’enderrocament de les seues portes a final del s.XIX o les ocorregudes durant els darrers 50 anys amb la pèrdua d’algunes torres i trams de muralla, moltes d’elles per interessos urbanístics, actuacions personals no controlades o per negligències de la pròpia administració local”.

Anduix explica que “som conscients que una de les qüestions més complicades, i més urgents en matèria de conservació i restauració, són les muralles i torres medievals, així com també  l’entramat urbà, que emmascara gran part del conjunt i que representa un problema que ha de tractar-se amb molta cura, atesa la gran quantitat d’habitatges i altres edificacions, per la qual cosa cal fer una reflexió sobre el planejament vigent i revisar-lo” A més a més, el portaveu Anduix remarca que “la recuperació d’aquest conjunt històrico-monumental implica mantenir-lo viu perquè siga un element dinamitzador i peça fonamental en el Pla Estratègic de Turisme.”

Per a la formació, “la participació ciutadana, especialment els agents implicats en la conservació, hauran de ser actors indispensables per aconseguir l’objectiu de conservació i de recuperació de la muralla”.

En definitiva, des del Col·lectiu-Compromís proposen:

  1. Identificar els principals valors del conjunt monumental de les torres i muralla, preveent i valorant els impactes i intervencions que els puguen afectar, com també la planificació de mesures correctores per protegir i valorar els elements identificats amb un diagnòstic precís.
  2. Establir criteris de conservació que garantisquen la uniformitat en la metodologia, els objectius i els resultats, amb participació ciutadana i aplicant estratègies que impliquen tant l’Ajuntament com la gent del poble.
  3. Elaborar un Pla Director que assenyale clarament els problemes que presenten les torres i la muralla, les pautes i actuacions que han de realitzar-se per a la seua conservació i restauració, tot i ser conscients de la implicació d’organismes autonòmics i provincials que ens poden assessorar tècnicament.
  4. Dotar pressupostàriament una partida destinada a la elaboració i posada en marxa de l’esmentat Pla Director que informe, oriente i facilite les eines i mecanismes de gestió així com els criteris per a la restauració i rehabilitació de la muralla i les torres de Cocentaina.