Afortunadament, la majoria de socarrades i socarrats practiquem algun esport, i el futbol n’és un dels més populars. Però quants esportistes estarien d’acord que l’Ajuntament de Cocentaina es gastara un milió d’euros en un camp de futbol? En un poble que té més de 1.500 persones sense faena, les fàbriques tancant, centenars de dependents sense ajudes, el centre històric que cau a trossos, una inversió així semblaria indecent inclús al més esportista. Doncs aquesta és la intenció del PSOE: gastar-se un milió d’euros en el camp de la Via. De fet, ja se n’han gastat vora 800.000. Ho explicava fa uns dies José Juan Cortell en un acte públic, amb xifres i dates concretes en les mans.

La valentia de José Juan Cortell és digna d’admiració. En els anys 80 va ser alcalde socialista de Cocentaina, possiblement el millor que hem tingut i el més volgut. Això no li ha impedit denunciar les irregularitats i els errors comesos pels actuals gestors municipals, que es diuen a si mateixos socialistes. Segons les dades que va presentar, els terrenys del camp de futbol van costar més de mig milió d’euros. Les obres per a fer el camp de terra, més de 280.000€. Un any després de fer-lo, el camp ja no es podia usar: s’havia convertit en el bancal de creïlles que encara és avui. L’empresa constructora va recuperar sense problemes les fiances i l’Ajuntament va haver d’invertir-hi uns altres 10.000€ en drenatges, que tampoc no semblen haver funcionat. El regidor d’Esports —a qui personalment aprecie molt— es veu ara davant el dilema de deixar-lo per perdut o gastar-s’hi uns altres 200.000€ llargs en formigó i gespa artificial. Els esportistes estan sense camp i la ciutadania amb 800.000€ menys, de moment.

Aquestes acumulacions de destrellats són les que fan que cada vegada hi haja més progressistes que abandonen el vaixell del PSOE. En les europees, a Cocentaina van traure els pitjors resultats des de 1977. Tant el PP com el PSOE han perdut més de 1000 vots cadascun. Si foren unes locals, tant l’un com l’altre s’haurien quedat amb 5-6 regidors. I mentre els vells partits davallen, altres propostes emergeixen i Compromís assoleix un percentatge rècord al nostre poble. No és estrany que l’alcalde haja anunciat que no es tornarà a presentar: Cocentaina, esportistes inclosos, necessita un canvi higiènic.

Rafael Ramos i Armengol