ENTREVISTA a COCENTAINA REDACCIÓ.-

Jordi Pla és un dels polítics de moda. Amb 20 anys és Secretari d’Organització de Compromís per Cocentaina i membre del Consell General de la coalició. Estudia Geografia i Ordenació del Territori a la Universitat d’Alacant i és amant de l’esport. Ha col·laborat a diferents revistes especialitzades del món del ciclisme i va estar nominat a uns premis nacionals de periodisme. Actiu a les xarxes socials, és el polític contestà amb més seguidors a Twitter. Jordi va obtindre ressò mediàtic degut a un article on un creador d’opìnió assegurava que seria el proper alcalde de la capital del Comtat.

. Què fa un xic com tu en un lloc com este?

Primerament, moltes gràcies per convidar-me a expressar les meues opinions en el vostre espai; i enhorabona per demostrar, d’aquesta manera, les vostres inquietuds amb el vostre poble, amb Cocentaina.
La política mai m’ha desagradat. I malauradament, un nou projecte em va enlluernar. Motius hi ha de sobra. Una corrupció abismal al nostre país i una falsa esquerra que va reformar la constitució per posar la banca per davant de les persones sense preguntar a la ciutadania. El 15-M va obrir la ment a milers de persones; i entre elles a mi. Et lleven la casa, el treball, la beca, la jubilació, els serveis públics, els diners, les esperances i el somnis… i malgrat tot, encara no hi ha motius per participar en política i intentar capgirar la trista realitat del dia a dia? I et preguntes, què haurem fet en aquesta societat per a què allò habitual i normal no siga el bé comú? Per a què ha de servir la política si no és per deixar-se la pell per fer més agradable, més fàcil i més feliç la vida de la gent?

. Per què Compromís?

Senzill. Perquè hi existeix una nova forma de fer política. Una política propera, per i per a la gent. Una manera de fer política transparent, honesta i al servei dels interessos de la ciutadania. En definitiva, una transformació a fons de la política tradicional. Una alternativa moderna i participativa, amb noves energies i valors. Una vertadera aposta, de veritat, per retornar a la ciutadania el poder de decisió diari. Un raig de sol en aquest món tan fosc on ens ha portat aquells que ens han governat. Una llum i una esperança després de molt de temps. Un instrument necessari i una eina imprescindible per a propiciar un canvi de polítiques i situar a les persones com a centre de l’acció política.

. Hi ha rumors estesos. Ha tingut ofertes d’altres formacions polítiques?

Algú pensa que la política és com el món del futbol. S’obri el mercat de fitxatges i els equips grans compren al jugador que desitgen. Altra gent està en política per valors, per canviar la situació del seu poble i del seu país. Sense buscar res a canvi. I molt menys, sense voler que la política siga el seu modus vivendi. Compromís és el meu lloc ideal. Unitat en la pluralitat. A més a més, quan estàs envoltat de bona gent a nivell local, comarcal i nacional, s’està molt a gust.

. Com ha sigut el relleu dins de Compromís a Cocentaina?

En la vida els dies passen i sumem experiències, alegries, tristeses i en definitiva, anys. Mentrestant, a la política s’envelleix ràpidament. Calen renovacions constants de persones i d’idees. Calen nous missatges realistes que il•lusionen a la gent. Les organitzacions polítiques han d’anar pillades de la mà amb la societat. Com veiem, la societat avança i els partits tradicionals es queden endarrerits. Caduca tot massa ràpid. A Compromís per Cocentaina tenim unes noves energies. Uns nous valors. I sobretot, ganes de fer-ho bé. Una força renovadora que a hores d’ara sap complementar la joventut i l’experiència. Hi ha una visió transformadora que contrasta amb la d’aquells que governen el nostre poble des de fa més de 30 anys… A Cocentaina, prenem les decisions de manera assembleària. Militants, simpatitzants i gent de peu de carrer expliquen les seues opinions, propostes, crítiques…i entre totes les persones, tot. Debat intern com a eina vertebradora. Tenim ganes de canviar molts aspectes del nostre poble. Hi ha pressa però anem poc a poc perquè anem lluny.

. Quines serien les línies bàsiques d’un futur govern municipal de Compromís?

Cal bastir el poble del demà de forma planificada, consensuada i participativa. Cocentaina necessita una reacció, un despertar. I a eixe “despertar” vol contribuir Compromís. Cocentaina ha d’articular al seu voltant la comarca (l’eix Alcoi-Cocentaina-Muro) de forma participada, generosa i respectuosa. S’ha de tornar a ser un centre econòmic. Per això, és fonamental diversificar i modernitzar l’economia, i servir de suport i servei a tot el nostre entorn territorial. El motor de la innovació i de les inversions des del teixit productiu, però sempre des de paràmetres de sostenibilitat. Hem d’aconseguir la protecció del paisatge urbà, del medi ambient i de la convivència que conforma una qualitat de vida i de treball a través d’uns serveis de qualitat. I per això, s’ha d’aprofitar la força, l’energia i el capital juvenil per donar un pas endavant. L’ajuntament ha de convertir-se una referència quant a eficàcia, participació i modernitat, sobretot de cara a la ciutadania. L’administració ha de ser el model i l’espill des d’on es catalitzen i s’impulsen generosament les iniciatives ciutadanes. Des de Compromís estem disposats i preparats a “tirar del carro”, col•laborar, coordinar, impulsar, espentar, dinamitzar… tot el que faça falta al servei de la nostra gent. Per això, hem de treballar tots els sectors socials per fer, de veritat, un poble capdavanter, transparent, valencià, pròsper, saludable, solidari i sostenible.

. A hores d’ara no estan aprovats els pressupostos locals per a 2014, què en pensa?
Qui més té, més ha de cedir. El PSOE té, encara, tics de majoria absoluta i no s’ha adonat que governa en minoria. Quan s’enteren de la realitat, el bac serà important. El Partit Socialista pensa que encara estem al 2010, quan juntament amb Esquerra Unida aplegaven a la majoria absoluta. Ha de consensuar. Ha de negociar. I sembla que estes paraules no formen part de l’ADN dels socialistes socarrats.
Per altra banda, des de Compromís vam preparar un pressupost alternatiu. Un pressupost més d’acord amb les necessitats de la ciutadania. Un pressupost on apostàvem per una major inversió en promoció econòmica, turisme i Fira, més recursos per a les activitats de promoció lectora, promoció lingüística, de subvencions socials i de manteniment ordinari d’edificis d’ensenyança. Més actuacions concretes com la reparació de voreres al Carrer Major, el Raval i La Vila. Així com, més passos de zebra a l’Avinguda País Valencià.
Proposàvem la creació de beques universitàries, d’investigació, un homenatge anual a personalitats culturals i dotar de recursos econòmics al Consell de la Joventut. També ens centràvem en la transparència amb la publicació trimestral i anual de les facturacions dels contractes menors de tot tipus. Tot açò sota la creació d’una pàgina web amb la informació dels Pressupostos Municipals amb l’estat d’execució trimestral del pressupost, així com les memòries de les diferents regidories. Per als contractes de més de 250.000€ pensem que cal conèixer l’opinió de la gent. Fer una vertadera participació ciutadana amb consultes populars per als serveis no bàsics, i participar i redactar el ple de condicions per als serveis bàsics. També hem proposat la necessitat d’ incorporar Clàusules Socials i de Compra Ètica als contractes de l’Ajuntament.
Totes aquestes qüestions són voluntat política pura i dura. Però resulta molt més senzill dir-nos populistes i que no som gens seriosos. Resulta més seriós regalar a l’Esglèsia 90.000€ pel famós cas de la casa de l’Alcudia, no? O tal vegada és més seriós i menys populista jugar amb les esperances de les persones aturades al bombardejar a través de la premsa per un pla d’ocupació que ni tan sols s’ha fet? Per altra banda, agraïm que Saül, regidor d’Esports, ens va explicar tot el projecte del camp de la Via.

.Un tema conflictiu han sigut les dedicacions exclussives a l’Ajuntament. Ha actuat de manera prepotent el Partit Socialista en aquest tema?

El PSOE estava acostumat a fer i desfer segons els seus interessos partidistes i personals. Caldria fer un reglament sobre aquest tema. És a dir, un acord entre totes les forces polítiques per veure si calen dedicacions exclussives, quantes i el seu respectiu sou. D’aquesta manera, governe qui governe, estiga qui estiga, s’hauria de cumplir i per contra, tampoc hi hauria abusos com els que hi han hagut en les passades legislatures. Sentit comú se’n diu.

. Esteu tenint una oposició forta amb el PSOE. No pot ser contraproduent davant un futur pacte per a governar Cocentaina?

Per a res estem tenint una oposició forta amb el PSOE. Estem defensant els interessos del nostre poble i en definitiva, de la nostra gent. Volem coherència, ètica i bon fer amb els recursos públics. Volem un bon govern. Un govern basat en la participació, transparència i col•laboració. Un ajuntament vertaderament exemplar. Si exigir aquests principis és ser una oposició forta, doncs, ho som i continuarem sent eternament. Quan han ignorat tant al valencianisme polític, gaudeixes si, almenys, marques l’agenda política. Criticar està molt bé, però construir és encara millor. I eixa és la nostra fórmula.
Per altra banda, no pot ser contraproduent perquè no hi ha cap pacte per a governar Cocentaina. Compromís no ha vingut a este món a ser la muleta que evita la caiguda i els errors del socialistes. No hem vingut a ofrenar noves glòries al PSOE. Per tant, a hores d’ara, és impensable un hipotètic pacte. Caldria que canviaren moltes actituds i predisposicions. Personalment, aposte per un govern de concentració encapçalat per Compromís. M’agradaria veure a totes les forces polítiques treballant conjuntament pel benefici col•lectiu i no pel benefici partidista d’alguna gent. Són temps d’arrimar el muscle i anar en un mateix vaixell per fer possible el canvi tranquil, però urgent que necessita Cocentaina.

. Què opina de que Rafa Climent vulga encapçalar la llista de les Corts per Alacant?

La millor notícia que pot tindre Cocentaina, la comarca i lògicament, el País Valencià. Estic amb Rafa al 200%. S’ho mereix. Després d’estar 15 anys al capdavant de Muro d’una manera brillant, la comarca ha de tindre veu a València. Una veu que faça fora als lladres que tenim per governants i encetar un nou camí on tinguen lloc totes les persones. A Rafa l’avala la noblesa, la bondat i l’ honestedat. La gestió del dia a dia. La seua forma de ser. Ha demostrat ser un polític diferent. Valent. Coherent. Ètic. Pròxim. Sincer. En definitiva, gent com ell ens fa entendre que la política està de veritat per a servir a la societat.

. Es presentarà a les primàries per encapçalar la candidatura de Compromís a la Vila Comtal?

A hores d’ara encara no està aprovat el reglament de primàries per als pobles i ciutats. Per tant, no sabem les regles del joc per a elegir el candidat o candidata de Compromís a l’alcaldia de Cocentaina. La gent pot estar ben tranquil•la. Estem conformant un bon equip. Un equip que complementa la joventut i l’experiència. I sobretot, un equip nou però compenetrat i preparat per a portar un nou rumb al nostre poble. No hi ha que dubtar. El projecte tindrà la mateixa consistència siga quina siga la persona que encapçale la candidatura. Ja arribarà el moment de plantejar-se coses.

. En un futur li agradaria donar el salt a la política nacional?

Cal actuar en clau local per a canviar globalment. Com he dit anteriorment, per a la gent de Compromís la política no és el seu modus vivendi. Ara estic estudiant i no tinc cap perspectiva més enllà. Mentiria si comentara que la política nacional no m’agradara. M’entusiasma i m’il•lusiona, però són coses que s’han de reflexionar bastant. La política és una activitat temporal i per exemple, no em veig aguantant una gran quantitat d’anys d’una manera activa. Vaig començar a militar en 16 anys i la vida són moltíssimes més coses que açò.

. Com veu les municipals a Cocentaina?

Es respiren ganes de canvi. No valen els remeis sempre per canviar el que s’ha fet mal durant tota la vida. La gent està cansada de la irresponsabilitat d’aquelles persones que utilitzen Cocentaina per als seus interessos personals i les seues xarxes clientelars. La gent està farta d’aquelles persones que improvisen el dia a dia del nostre poble i no tenen un projecte viable per a una Cocentaina ideal a mitjà i llarg termini. Per això, a Cocentaina està generalitzant-se la pèrdua de confiança a aquelles màquinaries electorals que han enganyat als seus votants i en general, a tota la ciutadania. No podem continuar amb la paràlisi d’aquest govern municipal que dóna la sensació que ni tan sols el món gira. Per això, demostrem amb cada proposta que és fals que tots i totes aquells que participem en política siguem iguals. En definitiva, estem davant d’unes eleccions en què haurem de decidir entre l’esperança i la resignació; entre que guanyen els partits de tota la vida o que realment guanye la gent. Tenim en la nostra mà ser els protagonistes d’un canvi polític històric. Per això, cal recuperar la il•lusió i perdre la por. I sembla que la ciutadania té ganes de construir projectes compartits.

Per COCENTAINA REDACCIÓ -> http://cocentainaredaccio.wordpress.com/2014/04/24/jordi-pla-haurem-de-decidir-entre-lesperanca-i-la-resignacio/