El passat divendres, 14 de febrer, prop de 80 persones van omplir el Saló d’Actes del Centre Social Real Blanc de Cocentaina per participar a la xerrada-debat “Com crearem treball a Cocentaina?”.

L’acte organitzat per Compromís comptà amb la participació d’Ismael Vallés, geògraf i especialista en la industria de la nostra comarca; Rafa Beneyto, economista i expert en finançament públic i privat; i Rafa Climent, president de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat i alcalde de Muro, municipi on s’ha implementat l’Economia del Bé Comú. Cal lamentar l’absència de Raül Burriel, psicòleg i tècnic d’ocupació de la Universitat Jaume I, per motius personals. Paula Figuerola s’encarregà de presentar  i moderar el col·loqui.

Ismael Vallés va explicar el llarg procés industrial lligat a la dinámica comarcal. L’expert va raonar el procés de declivi industrial degut a les crisis econòmiques i també industrials, dels anys 1973, 1992 i 2009. Vallés va argumentar el creixement de serveis i no va es va oblidar de la importancia de l’agricultura. Plantejà iniciatives de reindustrialització, d’investigació i innovació, de solidaritat social i la importància dels instituts tecnològics i les universitats.

Per altra banda, Rafa Beneyto va remarcar l’injust finançament autonòmic i el desmantellament del sistema financer valencià. Beneyto explicà la importància de crear una linia real d’emprendedurisme local. “Cal una major implicació de l’Ajuntament amb les empreses i l’Agència Local de Desenvolupament. Plans de reactivació com el d’Ontinyent són un exemple” afirmava Beneyto. Per altra banda, parlava de l’importància de l’Institut Valencià de Finances com a una vertadera banca pública.

Finalment, Rafa Climent va contar l’experiència municipal del poble de Muro. “Intentem col·laborar amb la gent que vol muntar una empresa. Ajudem als seus projectes portant-los al CEEI o altres entitats. A més a més, també busquem bonificacions que ajuden a l’establiment d’empreses i la creació de llocs de treball.” L’alcalde de Muro va remarcar la seua intervenció narrant els principis bàsics de l’Economia del Bé Comú, la importància dels productes locals, la col·laboració entre l’educació i l’agricultura, la recuperació de terrenys agraris o la cooperació en els esdeveniments socials per activar una dinámica económica positiva.