Presentació de Javi Linares: “On van els nostres diners?”

Bona vesprada a totes i a tots,

On vas els nostres diners? No us heu preguntat mai on van els impostos que les valencianes i valencians paguem periòdica(ment) i puntualment cada any? Som de les CCAA més pobres, amb un finançament que ens margina. Ens margina perquè cada valencià rep de l’Estat 230€ menys que la mitja espanyola. Per tant, tenim menys recursos que una persona de Lleó o Sevilla. És senzill, entreguem més diners a l’Estat dels que el propi Govern Central ens torna amb inversions. Igual dóna qui estiga a la Moncloa. Tant en Zapatero com en Rajoy, seguim patint aquesta desigualtat respecte a altres zones de l’Estat. Per tant, podem seguir demanant a crits la unificació del Bosco, l’ampliació del Centre de Salut i el pagament de la nova biblioteca, que mai ens ho concediran mentre comptem amb aquest model de finançament.

Des de fa 25 anys rebem menys recursos dels que ens pertoca. Ni uns ni altres han aplicat l’article de la Llei Orgànica de Finançament a les autonomies, on un dels principis bàsics és “la garantia del equilibrio económico, a través de la política económica general, de acuerdo con lo establecido en los artículos 40,1, 131 y 138 de la Constitución, que corresponde al Estado, que es el encargado de adoptar las medidas oportunas tendentes a conseguir la estabilidad económica interna y externa y la estabilidad presupuestaria” art 2.2. (fin de la cita)

A la problemàtica del finançament, se li suma la nefasta gestió de la Generalitat Valenciana. Una mala gestió que ha anat balafiant els diners públics en les seues particulars prioritats. Polítiques d’aparador. Polítiques de beure en caldo gelat.

Per estes i moltes altres barrabassades, l’estiu de l’any passat, el País Valencià fou rescatat perquè la situació era caòtica. A més a més, al País Valencià s’ hem quedat sense entitats bancàries pròpies.

Hem perdut Bancaixa, la CAM i el Banc de València. Hem sigut testimonis de la desfeta del sistema financer valencià. Hem perdut tota l’autonomia financera i els efectes es fan notar en tota la societat valenciana.

L’actual finançament fa perillar seriosament l’ estat del benestar valencià. Per això, des de Compromís proposem un model que ha de corregir necessàriament les mancances, injustícies i pràctiques discriminatòries que els valencians hem patit durant els últims trenta anys i que han estat sobradament explicades en els diferents estudis i treballs que han encarregat tant la Generalitat com la societat civil i empresarial valenciana

Per a parlar-nos d’aquest tema més detingudament, hem convidat a Enric Morera, síndic de Compromís a les Corts Valencianes.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *