Enric Morera presenta el Concert Econòmic Responsable a Cocentaina

Enric Morera va presentar juntament amb Javi Linares a Cocentaina la proposta de Compromís per un “Concert Econòmic Responsable”. Unes 80 persones ompliren la sala annexa del Teular per escoltar la proposta de finançament que té Compromís per a les terres valencianes.Morera va explicar com l’Estat va transferir el 2012 al País Valencià 7.815 milions d’euros per despeses d’Educació i Sanitat, quan segons la liquidació la necessitat va ser de 9.682 milions d’euros. La diferència, 1.867 milions, són diners que en cap cas ha arribat encara a les arques de la Generalitat.

A partir d’aquest concepte bàsic, aplicat a tot allò que ha d’oferir la Generalitat i el que els valencians aportem a Espanya, Morera indicava que mentre els valencians aportem 23.000 milions, i necessitem 16.000 milions per al funcionament de l’autonomia, només en rep 10.000 només. Això provocava un desfasament que s’anava acumulant i que els valencians havíem “tapat” acudint al préstec, de tal forma que el Páis Valencià actualment amb tot el que s’ha empenyat per no rebre els diners que li correspon, passa a ser una de les comunitats més endeutades de l’Estat.

La diferencia de diners que els valencians hem deixat de percebres des què es va imposar la LOFCA (Llei Orgànic Finançament Comunitats Autonomes) era el que s’anomena deute històric que xifrava sobre els 13.000 milions d’euros i remarcava: “No són dades de Compromís, són dades oficials en les quals estan també d’acord el PP, PSOE i EU. El problema es reclamar tots, perquè com avui mateix li he dit a la sessió de Control al president, ara no exigeix al seu govern de Madrid el que els exigia als de abans”. Morera va parlar que mentre per a Europa el País Valencia és un país pobre, a Espanya es dóna la paradoxa que aportem més que rebem de l’Estat. I ací indicava que mentre la renda mitjana dels valencians és 20.000 euros a l’any, l’espanyola és 23.800 i la d’Europa 25.100, remarcant com “casualment” des de l’any 1995, any en que va accedir el PP al govern de la Generalitat, la renda dels valencians va començar a abaixar i avui dia estem entre les autonomies amb pitjor renta per capita, som l’autonomia que menys rep per capita de l’Estat i patim una total falta de finançament per al funcionament de l’autonomia, cosa que està determinant retall i mancances en servis bàsics com educació, sanitat, depèndencia, entre molts altres.

Els valencians som ara la desena comunitat autònoma espanyola en renda per càpita entre les 17 existents, però som els tercers contribuents nets en tant per cent del PIB, però som els únics que contribuïm a l’Estat amb una renda per càpita inferior a la mitjana espanyola. Només li va faltar dir: així ens tracten!! 

El sindic de Compromís va citar també que aquesta falta de finaçament s’havia sumat les despeses que ha fet el PP en saraos, grans events, obres sense trellat com l’aeroport de Castelló… amb la qual cosa el panorama econòmic de la Generalitat era bastant greu i complicat, amb un deute sobre els 30.000 milions d’euros. 

Davant tot això va proposar el Concert Econòmic Responsable com a forma de relació econòmica amb l’administració central que permeta a la Generalitat Valenciana adoptar mesures per corregir la situació econòmica actual i donar confiança, ajuda i suport als teixits productius valencians. I amb un model per als valencians que ha de partir des de zero sense tindre en compte l’estatus quo establert ara mateix.

I per això, indicava, cal un model pactat amb l’Estat que dona seguretat a l’hisenda valenciana mitjançant un sistema de sobirania fiscal compartida, amb una Agència Tributària Valenciana encarregada de gestionar, recaptar i liquidar tots els tributs valencians.Seria aquesta l’encarregada de gestionar els propis tributs, i després retornar la part que li corresponga a l’Estat segons allò que s’haja establit, però seríem els valencians qui gestionaríem els nostres ingressos com ara fan el País Basc i Navarra, que són les autonomies que tenen aquest sistema i són les més prosperes, les que major nivell de vida tenen i les de menys atur de l’Estat com recordava Morera.

Tot això facilitaria a la Generalitat una major capacitat sobre els tributs valencias i la possibilitat de fer actuacions que ajuden la reactivació econòmica i la creació d’ocupació. I una cosa important també remarcava Morera: “això impediria que els diners que l’Estat dona als territoris autonòmics seguesquen criteris polítics com ara passa.”

 

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *